فرآیند تولید کاشی
امروزه در همه خانه ها ، ادارات ، مراکز خرید و … انواعی از کاشی را بصورت کف پوش و دیواری می بینیم که با طرح ها و رنگ های متنوع خودنمایی می کنند . اما به راستی فرآیند تولید کاشی چگونه است ؟
این کاشیها بوسیله چه دستگاه هایی تولید می شوند و مواد اولیه آنها چیست ؟ با این مقاله همراه باشید تا به کلیه سوالات شما در این زمینه پاسخ داده شود . مجموعه ساماکا تولید کننده ماشین آلات کاشی و اسپری درایر شما را به مطالعه این مقاله دعوت می کند .
فرآیند تولید کاشی چیست ؟
در فرآیند تولید کاشی تا پایان مرحله پرس کردن به محصول بدست آمده بدنه خام می گویند که بعد از دکوراسیون و چاپ برای پخت آماده می شود .
البته در تولید کاشی دیواری اغلب بدنه خام قبل از دکوراسیون و چاپ پخته می شود تا سطح لعاب از نظر کیفیت افزایش پیدا کرده و محصول مرغوبتر گردد . به این محصولات اصطلاحا دوپخت می گویند و بدنه خام پخته شده را در اصطلاح بیسکویت می گویند .
اما امروزه به جهت کاهش مصرف سوخت و افزایش سرعت تولید تمایل به محصولات تک پخت حتی در کاشیهای دیواری افزایش پیدا کرده است .
اسپری درایر چیست: دستگاه درایر نوعی خشک کن است که برای تولید گرانول یا مواد ریز با اسپری کردن رطوبت کاربرد دارد.
مراحل تولید کاشی
- ابتدا مواد اولیه توسط سنگ شکن های چکشی ، مخروطی و فکی خرد و سپس در سیلوهای بزرگی نگهداری و ذخیره می شوند .
- بعد از توزین دقیق ، مواد اولیه را در آسیاب پیوسته یا ناپیوسته می ریزند تا همگن سازی و آسیاب مواد اولیه به خوبی انجام شود .
- آسیاب ها امروزه بشکل استوانه های افقی و دوار هستند که به صورت پیوسته نیز کار می کنند .
- در این مرحله به مواد اولیه ، آب و افزودنیهای لازم از یک طرف وارد گشته و از طرف دیگر هم دوغاب حاصل از ترکیب این مواد خارج می گردد .
- این آسیاب ها را بال میله ای پیوسته می گویند که مکانیزم عملشان براساس چرخش و برخورد مواد اولیه با گلوله های ساینده در درون محفظه استوانه ای است .
- سپس دوغاب در مخزن های زیرزمینی ذخیره می شود تا در آخر به درون محفظه بزرگی به نام اسپری درایر یا خشک کن پاششی پمپ شود .
- در اسپری درایر ، دمیده شدن هوای گرم به دوغاب سرامیکی موجب خشک شدن دوغاب و چسبیدن مواد دوغاب که معلق هستند به یکدیگر می شود . محصول اسپری درایر (خشک کن پاششی) را گرانول می گویند .
- گرانولها ذرات کروی شکل و به هم چسبیده از مواد اولیه هستند که پرس کردن آن ها ساده است .
- گرانولهای تولید شده بعد از نگهداری در سیلوهای ذخیره که برای یکنواخت تر شدن و پرس پذیری بیشتر با کمک نوار نقاله به دستگاه پرس منتقل شده تا بدنه خام کاشی ها پرس شود .
- بدنه خام در آخر وارد خشک کن ها شده تا خشک کردن موجب افزایش استحکام نمونه گردد .
- استحکام بدنه را در این مرحله Dry Strength یا استحکام خشک می گویند که در فرآیند تولید کاشی اهمیت زیادی دارد .
- سپس بدنه خام (خصوصا در صنعت مونوپروزا و کاشی کف) وارد خط لعاب زنی ، چاپ و دکوراسیون می گردد .
اسپری درایر کاشی یکی از تجهیزات مورد نیاز در خط تولید کاشی است که موجب تولید گرانول کاشی می شود.
- در نهایت بعد از لعاب زدن بدنه های خام و چاپ و دکوراسیون آنها وارد کوره می شوند تا پخته شوند .
- کلیه کاشیها در کوره های رولری پخته می شوند .
- کوره های رولری از غلطک های سرامیکی زیادی تشکیل شده که در اثر چرخششان ، کاشی روی آنها حرکت نموده و از داخل کوره با دمای بالا عبور می کند .
- در کوره های امروزی و پیشرفته زمان پخت بسیار کوتاه است و 30 تا 60 دقیقه طول می کشد در صورتی که در گذشته و در کوره های سنتی چندین ساعت طول می کشید تا کاشی ها پخته شوند .
- دمای پخت کاشی نیز بنا بر نوع محصول (یعنی اینکه کاشی کف باشد یا دیواری) به ترتیب از 1020 تا 1200 درجه سانتی گراد متغیر است .
- بعد از مرحله پخت کاشیهای دیواری و پرسلان لعاب دار درجه بندی و بسته بندی می گردند .
- در اغلب موارد روی کاشیهای پرسلانی گرانیتی و بدون لعاب عملیات پولیش کاری ، زاویه دار کردن لبه های تیز و پرداخت لبه ها انجام می گردد .
- عملیات پولیش کاری با انواع ساینده های نرم و زبر انجام می شود تا ظاهر کاشی گرانیتی شبیه به سنگ طبیعی گردد .
البته عمل پولیش کاری موجب می شود تخلخل های بسته روی سطح نمایان شده و مقاومت کاشی به لک شدن کاهش پیدا می کند و سریعتر لک می شود . - معمولا در آخرین مرحله های تولید از پوششهای پلیمری استفاده می شود که در دمای حدود 100 درجه سانتی گراد کاشی ها پلیمره و سخت می گردند .
نخستین تولیدکننده اسپری درایر
ساماکا ، با سابقه بیش از نیم قرن تجربه در ساخت دستگاه اسپری درایر و تامین تجهیزات ماشین آلات کاشی و سرامیک و به کارگیری از تکنولوژی روز جهان ، جزو برترین تولیدکنندگان این حوزه محسوب می شود .